يكي از مهمترين فعاليتهاي شركت ملي گاز، انتقال گاز از پالايشگاههاي كشور به شهرها جهت مصرف عموم مردم و نيز نيروگاهها جهت توليد برق ميباشد. خصوصاً آنكه در چند سال اخير با توجه به رشد مصرف گاز و نيز گازرساني به شهرهاي بيشتر، در فصل زمستان تامين گاز دشوارتر شده و تبديل به دغدغه شركت ملي گاز و حتي وزارت نفت در اين فصل شدهاست. به همين علت طراحي صحيح خطوط لوله انتقال گاز سراسري، رفع تنگناهاي شبكه موجود و يا ديگر مطالعاتي كه براي توسعه آن انجام ميشود، اهميت بالايي پيدا ميكند.
در طراحي يك خط (يا شبكه) انتقال گاز سراسري، بر حسب ميزان جريان گازي كه بايد انتقال يابد و بر حسب ملاحظات اقتصادي، پارامترهاي چون فشار، قطر لوله، تعداد ايستگاهها تقويت فشار و توان آنها و ... تعيين ميشود. از طرفي بررسي كامل يك شبكه (مجموعهاي از لولههاي به هم متصل) كه حاوي جرياني تراكمپذير و دستگاههايي مانند كمپرسور و كولرهاي هوايي است، نياز به در اختيار داشتن روش حلي خاص با دقت مناسب براي محاسبات سرعت، افت فشار و ... در كل شبكه ميباشد. اين روش حل كه در غالب نرمافزار شبيهسازي شبكه خطوط گاز ارائه ميشود، داراي اهميت بالايي بوده، بطوريكه در كشورمان تنها دو نسخه نرمافزار آمريكايي TGNET در شركت ملي گاز وجود دارد كه به اين منظور مورد استفاده قرار ميگيرد.
هدف از انجام اين پروژه تهيه و توسعه نرمافزاري براي شبيهسازي و بهينهسازي شبكههاي انتقال گاز ميباشد. به كمك اين نرمافزار يعني SGN (Sharif Gas Network)، تاكنون تعداد زيادي مثال واقعي حل شده و نتايج آن با نرمافزارهاي TGNET و PipePhase مقايسه شدهاست كه نتايج آن بسيار قابل قبول بوده و حتي در برخي از موارد بهتر از اين دو نرمافزار عمل نمودهاست.
سرعت حل بسيار خوب، صفحات كاربرپسند با قابليتهاي فراوان و جداول (Chart) مختلف، امكان تعريف گاز به دو صورت Compositional و Non Compositional از نقاط قوت اين نرمافزار محسوب ميشود. مهمترين مزيت اين نرمافزار نسبت به نمونههاي خارجي ديگر، بومي بودن آن است كه سبب شده، حتي در مدت زمان تحويل دهي آن، بارها و بارها نظرات و سلايق مشتري(ناظرين محترم پروژه) روي آن اعمال شود تا دقيقاً با انتظارات كاربران آن تطبيق نمايد.
قابليت منحصر به فرد اين نرمافزار امكان بهينهسازي آن ميباشد. خصوصاً آنكه براي دو حالت "ايجاد شبكه جديد" و نيز "شبكه موجود در حال عمليات" قابليت به كارگيري دارد. اين قابليت در هيچيك از نرمافزارهاي مشابه ديگر با اين وسعت و كاملي وجود ندارد. انجام چنين بهينهسازيهاي در كشورمان بسيار محدود و با سختي انجام ميشود و حتي برخي از اين نوع بهينهسازيها، تنها توسط شركتهاي خارجي انجام ميشود.
لازم به ذكر است اين نرمافزار هماكنون جهت انجام بخشي از محاسبات از موتور محاسباتي نرمافزارهاي ديگر استفاده مينمايد. لذا اين شركت درخواست دارد با توجه به اينكه گام اول ساخت چنين نرمافزارهايي با معاونت پژوهش و فناوري شركت ملي گاز بوده، از ادامه توسعه اين نرمافزار حمايت شود.