هدف از انجام این پروژه : تهیه یک نرمافزار شبیهساز خطوط انتقال گاز سراسری و امکان بهینهسازی شبکه جهت ساخت یا در هنگام بهرهبرداری
کارفرما: شرکت ملی گاز ایران
سال اجرا: 1384
محتوا:
از مهمترین فعالیتهای شرکت ملی گاز، انتقال گاز از پالایشگاه جهت مصرف عموم و به نیروگاه جهت تولید برق است. خصوصاً آنکه در چند سال اخیر با توجه به رشد مصرف گاز و نیز گازرسانی به شهرهای بیشتر، در فصل زمستان تامین گاز دشوارتر شده است. این موضوع یکی از دغدغه شرکت ملی گاز و حتی وزارت نفت در این فصل می باشد. به همین علت طراحی صحیح خطوط لوله انتقال گاز سراسری و رفع تنگناهای شبکه موجود، اهمیت بالایی پیدا میکند.
در طراحی یک خط (یا شبکه) انتقال گاز سراسری، بر حسب میزان جریان گازی که باید انتقال یابد و بر حسب ملاحظات اقتصادی، پارامترهای چون فشار، قطر لوله، تعداد ایستگاهها تقویت فشار و توان آنها و … تعیین میشود. از طرفی بررسی کامل یک شبکه که حاوی جریانی تراکمپذیر و دستگاههایی مانند کمپرسور و کولرهای هوایی است. به همین دلیل نیاز به در اختیار داشتن روش حلی خاص با دقت مناسب برای محاسبات سرعت، افت فشار و … در کل شبکه میباشد. این روش حل که در غالب نرمافزار شبیهسازی شبکه خطوط گاز ارائه میشود، دارای اهمیت بالاییست. در کشورمان تنها دو نسخه نرمافزار آمریکایی TGNET در شرکت ملی گاز وجود دارد که به این منظور مورد استفاده قرار میگیرد.
هدف از طراحی شبکه خطوط لوله گاز سراسری، تهیه و توسعه نرمافزاری برای شبیهسازی و بهینهسازی شبکههای انتقال گاز میباشد. به کمک این نرمافزار یعنی Sharif Gas Network، تاکنون تعداد زیادی مثال واقعی حل شده است. این نتایج با نرمافزارهای TGNET و PipePhase مقایسه می گردد. نتایج بدست آمده بسیار قابل قبول بوده و حتی در برخی از موارد بهتر از این دو نرمافزار عمل نمودهاست.
از مهمترین مزایای این نرم افزار می توان به این موارد اشاره نمود:
- سرعت حل بسیار خوب
- صفحات کاربرپسند با قابلیتهای فراوان و جداول (Chart) مختلف
- امکان تعریف گاز به دو صورت Compositional و Non Compositional
- بومی بودن نرم افزار که بارها و بارها نظرات و سلایق مشتری(ناظرین محترم پروژه) روی آن اعمال می شود تا با انتظارات کاربران آن تطبیق نماید.
قابلیت منحصر به فرد این نرمافزار امکان بهینهسازی آن میباشد. خصوصاً آنکه برای دو حالت “ایجاد شبکه جدید” و نیز “شبکه موجود در حال عملیات” قابلیت به کارگیری دارد. این قابلیت در هیچیک از نرمافزارهای مشابه دیگر با این وسعت و کاملی وجود ندارد. انجام چنین بهینهسازیهای در کشورمان بسیار محدود و با سختی انجام میشود. حتی برخی از این نوع بهینهسازیها، تنها توسط شرکتهای خارجی انجام شده است.
لازم به ذکر است این نرمافزار هماکنون جهت انجام بخشی از محاسبات از موتور محاسباتی نرمافزارهای دیگر استفاده مینماید. لذا این شرکت درخواست دارد با توجه به اینکه گام اول ساخت چنین نرمافزارهایی با معاونت پژوهش و فناوری شرکت ملی گاز بوده، از ادامه توسعه این نرمافزار حمایت شود.
